joi, 5 noiembrie 2015








Samsung Galaxy S6 marchează o schimbare majoră pentru producătorul sud-coreean în segmentul smartphone-urilor de top, cu care spera să readucă fanii la sentimente mai bune.
După mai mulţi ani în care a păstrat o reţetă clasică şi aparent sigură în detrimentul inovaţiei, Samsung se vede în ipostaza de a înregistra un declin accentuat al vânzărilor inclusiv în segmentul de vârf.
Cu îmbunătăţiri la design, dar şi cu o alegere controversată în privinţa platformei hardware, Samsung Galaxy S6 aduce suficiente noutăţi pentru a fi inclusiv în atenţia actualilor posesori de Galaxy S5, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani.
Pentru a vedea cât de reale sunt îmbunătăţirile şi care sunt perspectivele lui Galaxy S6 pe piaţa din România am analizat cele mai importante aspecte ale sale.

Galaxy S6 aduce numeroase noutati

Samsung Galaxy S6 specificaţii

  • ecran SuperAMOLED de 5.1” cu rezoluţie 2560×1440 pixeli
  • chipset Exynos 7420
  • procesor quad-core Cortex A53 1.5 GHz şi procesor quad-core Cortex A57 de 2.1 GHz
  • 3 GB RAM
  • minim 32 GB memorie internă
  • cameră foto de 16 MP cu înregistrare 4K
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 5.0 Lollipop
  • acumulator Li-Ion de 2600 mAh
  • greutate 138 grame

Funcţii importante

Fără îndoială, principala noutate adusă de Galaxy S6 este la design. După ani de zile de critici cu privire la carcasele din plastic care făceau ca până şi smartphone-urile de top să pară ieftine, S6 împrumută parţial noutăţile de la Galaxy Alpha sau seria A şi punctează printr-o rama metalică.
Marea surpriză este însă spatele realizat din sticlă, care va genera cu siguranţă numeroase controverse cu privire la riscul de a se sparge.
În plus, marginile nu mai sunt atât de rotunjite, acesta fiind un alt detaliu împrumutat de la seria A care contribuie la un aspect premium. În schimb, butonul de Home a rămas în mare parte acelaşi.
Ecranul a suferit de asemenea câteva schimbări interesante, dar nu neapărat benefice. Pe de o parte, Samsung a păstrat diagonala de 5”, semn că a înţeles nemulţumirile cu privire la o creştere exagerată a acestuia, însă în acelaşi timp a crescut rezoluţia la QHD. Trecerea la rezoluţie 2560×1440 pixeli nu este foarte oportună pentru un ecran de 5”, în special din cauza consumului ridicat de energie şi a beneficiilor limitate pentru utilizarea de zi cu zi.
Calitatea ecranului nu ar trebui să se schimbe prea mult, reţeta tradiţională a SuperAMOLED-ului cu culori uşor suprasaturate fiind menţinută.

Spatele lui Galaxy S6 este realizat din sticla
Platforma tehnică pentru Galaxy S6 a generat numeroase contrverse după ce producătorul sud-coreean a criticat supraîncălzirea chipsetului Qualcomm Snapdragon 810, care ar fi trebuit să echipeze telefonul.
Strategie de marketing sau nu, Samsung a optat pentru propriul chipset Exynos 7420, care are o arhictectură alcătuită din aceleaşi procesoare ca şi Snapdragon 810, dar la frecvenţe mai mari decat cele utilizate de HTC One M9: procesor quad-core Cortex A53 de 1.3 GHz şi procesor quad-core Cortex A57 de 1.9 GHz. Desigur, Samsung susţine că această reţetă, acompaniată de o cantitate de 3 GB RAM, asigură o fluenţă mai bună a sistemului de operare şi o încărcare mai rapidă a aplicaţii.
SGS6 va veni cu cel puţin 32 GB pentru memoria internă, un progres natural aşteptat de mai mult timp pentru telefoanele de top, întrucât aproximativ jumătate din cei 16 GB disponibili de obicei erau ocupaţi de Android şi aplicaţii proprietare. În plus, memoria internă foloseşte tehnologia UFS 2.0 regăsită şi în SSD-uri, care permite o fluenţă mai mare în cadrul utilizării de zi cu zi.
Aparent, conectivitatea nu aduce surprize majore, întrucât telefonul se poate conecta la internet prin 3G, 4G, Wi-Fi şi include funcţii mai mult sau mai puţin uzuale. Totuşi, chipul 4G este realizat tot de Samsung şi a fost integrat în chipset, ceea ce teoretic ar trebui să se traducă într-o autonomie mai ridicată.

Samsung Galaxy S6 mizeaza pe o platforma hardware proprietara
Camera foto a rămas la 16 MP, însă principala speranţă este legată de calitatea fotografiilor în condiţii slabe de iluminare. Galaxy S5 a fost destul de modest la acest capitol, însă Samsung susţine că a îmbunătăţit tehnologia. În plus, există o rafinare şi a aplicaţiilor pentru camera şi pentru galeriile foto.
Senzorul este capabil să înregistreze clipuri video la rezoluţie 4K, în timp ce cameră foto frontală are 5 MP şi permite astfel realizarea unor selfie-uri mai atractive.
Din punct de vedere software, noul Samsung Galaxy S6 utilizează sistemul de operare Android 5.0 Lollipop acompaniat de interfaţă proprietară TouchWiz. Aceasta din urmă a fost aspru criticată din cauza faptului că rulează destul de lent, în primul rând ca urmare a numeroaselor funcţii implementate.
Pentru noul SGS6, producătorul a optat însă pentru o rafinare semnificativă cu scopul de a transforma telefonul într-unul cât mai rapid. Procesul a început încă de la SGS5, care a renunţat la o parte din funcţiile mai puţin utile, şi continuă astfel cu S6.
Galaxy S5 a punctat printr-o autonomie de o zi şi jumătate spre două zile la o utilizare obişnuită, iar speranţele sunt similare şi pentru S, mai ales că chipul 4G a fost integrat în chipset. Acumulatorul Li-Ion are însă o capacitate de 2550 mAh, cu 200 mAh mai puţin decât bateria lui Galaxy S5.
S6 este însă primul smartphone de top de la Sauber în format unibody, care nu permite înlocuirea acumulatorului.
Din punct de vedere al dimensiunilor, Galaxy S6 este foarte asemănător cu Galaxy S5, iar greutatea a ajuns la 138 grame.

Îl cumpărăm sau nu?

Prin noutăţile aduse, Galaxy S6 promite să se îndepărteze de regulile trecutului, însă rămâne de văzut dacă acest lucru va fi suficient pentru ca utilizatorii să revină la sentimente mai bune. Până la urmă, S6 reprezintă o evoluţie, iar cei care utilizează deja un Galaxy S5 au mai puţine motive de a face update.
În schimb, cei care sunt în căutarea unui telefon de top vor putea lua în calcul şi Galaxy S6 într-o comparaţie directă cu noul HTC One M9.

Samsung Galaxy S6 sau HTC One M9

În mod natural, cel puţin pentru o perioadă, principalul rival al lui Galaxy S6 este HTC One M9, care rămâne un etalon la capitolul design şi construcţie. În plus, Samsung are acum un rival pe măsură în M9 şi în privinţa camerei foto, întrucât telefonul HTC a renunţat la camera principală UltraPixel.
Până la urmă, ambele telefoane sunt de top, iar alegerea unuia în defavoarea altuia se bazează pe multe aspecte subiective.

Galaxy S6 intra in lupta direct cu HTC One M9

Preţ Samsung Galaxy S6 şi disponibilitate

Samsung galaxy S6 va fi disponibil pe pieţele din Europa din aprilie 2015 şi ne aşteptam ca tot în această perioadă să apară şi în magazinele din Europa.
Preţurile nu au fost încă anunţate, însă mai multe zvonuri indică faptul că preţul versiunii de 32 GB va fi de 750 EUR, echivalentul a 3.200 – 3.300 lei. Preţul anticipat este unul asemănător cu cel de la lansarea lui Samsung Galaxy S5, care în prezent a ajuns să coste1.900 – 2.100 lei.
Vom reveni cu amănunte în momentul în care Samsung va anunţa preţurile oficiale pentru noul Galaxy S6 pentru România.

Concluzii

Galaxy S6 este smartphone-ul de top de la Samsung care corectează în cele din urmă unul dintre principalele defecte ale predecesorilor săi, şi anume designul. Noua ramă metalică şi spatele din sticla vor atrage inevitabil controverse, însă în mod cert reprezintă un pas înainte.
Dacă noul chipset proprietar Exynos 7420 se va dovedi cel puţin la fel de puternic ca Snapdragon 810, probabil că renunţarea la Qualcomm nu va conta atât de mult. Mai important este modul în care se va comporta interfaţa proprietară TouchWiz în utilizarea de zi cu zi.
Cert este că Samsung a ascultat în cele din urmă o bună parte din criticile fanilor şi a sosit pe piaţa cu un produs îmbunătăţit. Tu ce părere ai despre noul Galaxy S6? Eşti interesat să-l cumperi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu